Vindkraftsprojekt Näsudden Öst

Vattenfall undersöker möjligheten att modernisera och effektivisera vindkraften på Näsudden, Gotland.

Näsudden har länge varit en betydelsefull plats för Vattenfall. Tack vare det goda vindläget har vi sedan 1979 kunnat bedriva forsknings- och testverksamhet här, som bidragit till att framgångsrikt utveckla vindkraft som energislag. Idag är Näsudden ett av Sveriges vindkraftstätaste områden. Här samsas ett rikt fågelliv med människor, vinodlingar och vindkraftverk från flera olika aktörer.

Vindkraftverk på Näsudden

Vindkraften moderniseras

Moderniseringen av vindkraften på Näsudden pågår sedan några år tillbaka – en generationsväxling där gamla vindkraftverk monteras ned och ersätts med moderna och mer effektiva turbiner.

Vattenfall planerar att ersätta 19 äldre vindkraftverk på Näsuddens östra sida med upp till åtta nya, vilka beräknas producera nästan fyra gånger så mycket energi som de äldre. Går Vattenfalls planer igenom kommer den samlade produktionen på Näsudden Öst ombesörja nästan en femtedel av Gotlands elförbrukning. Nya vindkraftverk är inte bara mer effektiva. Enligt Vattenfalls EPD, livscykelanalys, kan klimatpåverkan med nya vindkraftverk minskas med drygt 30 procent jämfört med äldre.

Nuläget

I februari 2022 lämnade Vattenfall in en tillståndsansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för den tilltänkta vindkraftsparken till Miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen i Stockholm. Ansökan beskriver hur vi tänkt att bygga och driva en ny vindkraftspark på Näsuddens östra sida där vi vill byta ut de nuvarande 19 vindkraftverken mot upp till åtta nya modernare vindkraftverk. Dessa vindkraftverk skulle årligen kunna förse cirka 36 000 hem med förnybar hushållsel.

Region Gotlands fullmäktige godkände i september 2022 en generationsväxling för vindkraften på Näsudden Öst. De anser att vindbruket är viktigt för energiomställningen på Gotland. I oktober 2024 avslog Miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen i Stockholm, Vattenfalls tillståndsansökan för Näsudden Öst. Verksamheten bedömdes tillåtlig, men Försvarsmakten motsatte sig på grund av risker för riksintresset för totalförsvaret, utan att kunna specificera den potentiella skadan på grund av sekretess. Delegationen bedömde att totalförsvarets intressen vägde tyngre än vindkraftens allmänna intresse.

Vattenfall har överklagat till mark- och miljödomstolen, som enligt miljöbalken ska överlämna ärendet till regeringen för prövning. Regeringen kommer att besluta om tillståndet och eventuella villkor.

Så här går processen till

Frågor och svar

Se svaren på några av de vanligaste frågorna om landbaserad vindkraft i Sverige.

Två Vattenfallmedarbetare som arbetar uppe i ett vindkraftverk i Stor-Rotliden

Information till närboende

På Vattenfall arbetar vi aktivt med information och kunskapsspridning kring våra vindkraftsprojekt. Vår hemsida är en viktig del av informationsarbetet. Här ska man alltid hitta uppdaterad information om projektet och hur man kan kontakta oss. Har du några frågor eller synpunkter på den tilltänkta vindkraftsanläggningen är du varmt välkommen höra av dig till oss!

Kontaktperson

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson
Projektledare
Lisen Garback
Lisen Garback
Kommunikationsansvarig

Relaterad information

Flygfoto av vindkraftsparken Stor-Rotliden

Vindkraft är ett viktigt energislag för att vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen.

Video player requires marketing cookies.
To view this content please click here to allow marketing cookies.

Vindkraftverk i den havsbaserade parken DanTysk

Hur påverkar vindkraft miljön?

Ett vindkraftverk mot molnig himmel

Vattenfall bygger vindkraftsparken Velinga i Tidaholms kommun.

En kran som lyfter en del av ett vindkraftverk på plats

21 vindkraftverk uppförs nordväst om Bruzaholm i Eksjö kommun.

Fotomontage som visar hur vindkraftsparken Grönhult kan se ut från Alanäs

Vindkraftsparken Grönhult, mellan Tranemo och Gislaved, invigdes 2023.

En Vattenfallanställd man med hjälm vid Stor-Rotliden vindkraftspark

Så här hanterar vi personuppgifter i samband med förnybar energi.