Vindkraftsprojekt Kattegatt Syd

Kattegatt Syd har potential att bidra med förnybar el motsvarande Hallands läns totala årliga användning.

Vattenfall utvecklar vindkraftsprojektet Kattegatt Syd i havet cirka 25 kilometer utanför Falkenberg i Hallands län. Parken, som sträcker sig över 103 kvadratkilometer, förväntas generera ungefär 5 TWh per år. Det motsvarar mer än hela Hallands läns elanvändning 2022, cirka 3 procent av Sveriges totala elproduktion eller elbehovet för 780 000 villor.

Om projektet

Antal vindkraftverk 60-80
Totalhöjd 250-350 meter
Årlig produktion Cirka 5 000 GWh
Installerad effekt Cirka 1 200 MW
Planerat drifttagande Tidigt 2030-tal
Vattendjup: 30-50 meter
Fundamenttyp: Bottenfasta


Regeringen beviljade tillstånd för byggnation och drift av vindkraftsparken i maj 2023.  

Under projektets utveckling har vindkraftsparken genomgått flertalet anpassningar och projektområdet har minskats med drygt 40 procent för att ta hänsyn till Natura 2000-områdena Stora Middelgrund och Röde bank i söder, Lilla Middelgrund i norr, samt farleder och områden med förekomst av skyddsvärda bottenhabitat. 

Vindkraftsparken ska samexistera med bland annat sjöfart och yrkesfiske. Under driftfasen kommer det att vara möjligt att både fiska och åka fritidsbåt genom parken. 

Karta och visualiseringar

Här kan du ladda ner kartor och se visualiseringar för vindprojektet Kattegatt Syd.

Vad händer i projektet Kattegatt Syd just nu?

Vattenfall arbetar aktivt med att utveckla projektets olika delar. Detta innefattar bland annat

  • Vidare undersökningar av havsbotten och den marina miljön
  • Undersökningar på land av kabelkorridoren
  • Teknisk utveckling av projektets olika delar
  • Fortsatta tillståndsprocesser och överenskommelse om anslutning till stamnätet
  • Fortsatt dialog med berörda aktörer, verksamheter och markägare

Undersökningar av havsbotten

Inför detaljplanering av vindkraftsparken genomför Vattenfall under kommande år olika undersökningar av havsbotten och den marina miljön. Syftet med utredningarna är att samla in information för att bland annat få bättre kunskap om områdets geologi, naturvärden och eventuella kulturlämningar.

Under perioden september–december 2024 genomför Vattenfall geofysiska och geotekniska undersökningar i området för vindkraftsparken samt exportkabelkorridoren. Undersökningarna ger underlag för detaljprojektering av projektet och möjliggör fortsatt precisering av utformningen av vindkraftsparken, val av fundamentstyp och lämplig installationsteknik för fundament och kablar. Undersökningarna genomförs av leverantören Fugro med fartygen Frontier, Normand Mermaid, Resolve och Kommandor Orca.

Arbetare ombord ett fartyg ute till havs.

Undersökningar på land

Vindkraftsparkens sjökabel kommer att ansluta till fastlandet på norra Väröhalvön och därefter fortsätta med en markkabel fram till fram till en anslutningspunkt till stamnätet i området Nordvära strax öster om E6.

För att fastställa om det finns fornlämningar längs den planerade kabelsträckningen planeras fortsatta arkeologiska utredningar under 2024–2025.

För att utreda de tekniska förutsättningarna där sjökabeln möter land planeras under 2024 en provborrning vid landtaget väster om Stavder.

Tillståndsprocessen

Huvudtillståndet för byggnation och drift av vindkraftspark gavs av regeringen under 2023. Natura 2000-tillstånd erhölls av länsstyrelsen 2023 och är under överklagande.

Utöver detta arbetar vi bland annat med tillstånden för internkablar och exportkabeln, det vill säga tillstånd enligt kontinentalsockellagen och miljöbalken samt koncession enligt ellagen.

Dialog med berörda aktörer

Projektet har en kontinuerlig dialog med berörda aktörer så som fiskets producentorganisationer, sjöfarten, försvarsmakten och berörda fastighetsägare.

Demersalt fiske kommer att tillåtas inom vindkraftsparken och över exportkabeln. En dialog med fiskets producentorganisationer pågår för att stärka förutsättningar för samexistens.

Uppnådda milstolpar

Mot en klimatsmart framtid och stärkt regional ekonomi

Vattenfalls målsättning är att bygga en effektiv och miljömässigt ansvarsfull vindkraftspark. Genom omfattande miljöstudier och samarbete med experter inom olika områden, strävar vi efter att minimera påverkan på miljön både under byggnation och drift.

Vattenfall är en världsledande utvecklare av havsbaserad vindkraft, vilket ger oss en unik kompetens inom miljöområdet. Vi har lång erfarenhet och kan hitta lösningar och anpassningar som gynnar både projektet och miljön.

Samarbetet med lokalsamhället är viktigt för oss, och byggnationen av vindkraftsparken skapar många arbetstillfällen lokalt. Vi samarbetar med lokala underleverantörer för konsulttjänster, utrustning, installationer och service, vilket stärker den regionala ekonomin.

För driften av parken Kattegatt Syd uppskattar vi att cirka 30–40 lokala tekniker kommer att behövas.

Läs mer om varför Vattenfall satsar på vindkraft

Kontaktperson

Helen Larsson
Kommunikatör, Vattenfall Offshore

Relaterad information

Klippor och hav

Läs svaren på några av de vanligaste frågorna om Kattegatt Syd.

Fotomontage som visar hur vindkraftsparken Kattegatt Syd kan se ut från Varbergs fästning

Fotomontage ger en uppfattning om hur Kattegatt Syd kan se ut från land.

Se även

Video player requires marketing cookies.
To view this content please click here to allow marketing cookies.

Vindkraftverk i den havsbaserade parken DanTysk

Hur påverkar vindkraft miljön?

En havsbaserad vindkraftspark

Kriegers flak ligger i södra Östersjön, cirka 30 kilometer söder om Trelleborg.

En Vattenfallanställd man med hjälm vid Stor-Rotliden vindkraftspark

Så här hanterar vi personuppgifter i samband med förnybar energi.