Vindkraftsprojekt Kriegers flak
Kriegers flak kan bli den första moderna havsbaserade vindkraftsparken i Sverige.
Vattenfall har beslutat att tills vidare pausa utvecklingen av det havsbaserade vindkraftsprojektet Svenska Kriegers flak, eftersom investeringsförutsättningar saknas. Skulle investeringsförutsättningarna förändras, och Vattenfalls tillstånd att bygga vindkraftsparken fortfarande gäller, kan arbetet komma att återupptas. Läs mer i pressmeddelandet
Om projektet
Antal vindkraftverk | 35–50 |
Totalhöjd | 280 meter |
Årlig produktion | Cirka 2 700 GWh |
Installerad effekt | Cirka 650 MW |
Planerat drifttagande | – |
Projektområdet för Svenska Kriegers flak ligger ungefär tre mil söder om Trelleborg. Området gränsar till de två redan byggda projekten på danska respektive tyska sidan av grundet. Vindkraftsparken Kriegers flak beräknas producera omkring 2,7 TWh per år, vilket motsvarar behovet av förnybar hushållsel för drygt 500 000 hem eller att ladda cirka 1 miljon elbilar.
I maj 2022 gav regeringen byggtillstånd för en vindkraftspark på den svenska sidan av Kriegers flak. Sammanlagt handlar det om 35–50 vindkraftverk som skulle kunna producera energi in i elområde 4 i minst 30 år framöver.
Svenska Kriegers flak skulle kunna bli den första moderna vindkraftsparken i Sverige sedan Vattenfall byggde Lillgrund 2007 (då världens tredje största havsbaserade vindkraftspark).
Vad händer i projektet just nu?
De huvudsakliga tillstånden finns på plats och sjömätningar görs för att samla in den information som behövs för att förverkliga projektet. Ytterligare en undersökning av havsbotten planeras att göras i projektet för att samla in kompletterande data. För närvarande pågår bland annat fundamentdesign och förberedelser inför kommande upphandlingar.
Parallellt med detta pågår också ett arbete med att ändra nätkoncessionen för att göra anslutningen mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv.
Pressmeddelanden
I maj 2022 fattade regeringen beslut om förnyat tillstånd för vindkraftsparken. I februari 2023 fick projektet tillstånd från regeringen att anlägga kablar längs havsbotten för att ansluta parken till stamnätet.
Kriegers flak – projekt i två faser
Projektet Kriegers flak kan delas in i två faser. Det startade 2002 och fick då flera viktiga tillstånd. År 2010 ansågs dock marknaden vara alltför ofördelaktig och detta, tillsammans med en utdragen tillståndsansökan för nätet, ledde till att projektets framdrift hölls på en låg nivå.
Teknikutvecklingen har gått och fortsätter gå snabbt. 2017 tog projektet ett omtag och ansökte för nya och moderna tillstånd. Nu med högre och färre turbiner, men med något ökad kapacitet.
Tidslinje för projektet
Undersökningar av havsbotten
Mellan den 1 juni och 31 oktober 2023 genomförde Vattenfall omfattande geofysiska och geotekniska undersökningar av havsbotten i samband med förberedelserna för vindkraftsparken Kriegers Flak. Resultaten av dessa noggranna undersökningar kommer att spela en avgörande roll i utformningen av fundamenten, val av installationsmetoder och detaljplaneringen för placering av vindkraftverk och kablar.
Arkeologisk utredning för bättre kunskap om kulturmiljön
På uppdrag av länsstyrelsen gjordes 2021 och 2022 en arkeologisk utredning längs den planerade kabelsträckningen för Kriegers flak.
Länsstyrelsen hade identifierat 26 olika områden som man ville utreda för att fastställa om det fanns fornlämningar längs sträckningen. Utredningen avslutades i december 2022 och sammanställdes i en rapport med rekommendationen att inget område behövde gå vidare till en arkeologisk undersökning
Natur och miljö
Delar av vindkraftsområdet på Kriegers flak har på senare år klassats som Natura 2000-område. Projektet har därför gjort omfattande miljöstudier av rev, fågel, fisk och tumlare i området. Under 2023 gjorde Vattenfall undersökningar i området och hittade några rev, varpå vi flyttade ett verk för att säkerställa att reven inte skadas under en eventuell byggnation.
Mer om vindkraft
Här hittar du fler faktabaserade informationskällor om vindkraft.
Kontaktperson
Relaterad information
Det havsbaserade vindprojektet Kattegatt Syd ligger cirka 25 kilometer utanför Falkenberg.
Vindkraftsparken Poseidon har potential att producera cirka 5,5 TWh el.
Video player requires marketing cookies.
To view this content please click here to allow marketing cookies.