Energipark Vidar
Vattenfall planerar tillsammans med Zephyr den havsbaserade energiparken Vidar i norra delen av Skagerrak.
Projektområdet Vidar ligger inom svensk ekonomisk zon, på ett avstånd om cirka 25 kilometer väster om Väderöarna. Närmaste avstånd från projektområdet till fastlandet är cirka 35 kilometer.
Om projektet Vidar
Antal vindkraftverk | 66–91 |
Totalhöjd | upp till 370 meter |
Årlig produktion | Cirka 7 800 GWh |
Installerad effekt | Cirka 2 000 MW |
Planerat drifttagande | Tidigt 2030-tal |
Västra Götaland står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering inom industri- och transportsektorn. Behovet av el i länet väntas närmast dubbleras till 2030 och tredubblas till 2045. Den planerade elproduktionen i energipark Vidar motsvarar cirka 5,7 procent av Sveriges elanvändning idag och cirka 14 procent av Västra Götalands samlade elbehov 2045.
Den planerade vätgasproduktionen som elen kan användas till uppgår till cirka 205 000 ton vätgas. Oavsett om energiparken producerar fossilfri el eller fossilfri vätgas kommer den innebära ett betydande tillskott av fossilfri energi regionalt och nationellt.
Energiparken planeras på ett 201 kvadratkilometer stort område som kommer att bestå av maximalt 91 vindkraftverk med en totalhöjd på maximalt 370 meter samt elektrolysenheter för vätgasproduktion. I området råder stora bottendjup, mellan cirka 100 och 330 meter, och av den anledningen planeras vindkraftverk på flytande fundament inom hela projektområdet.
Genom att verken placeras länge ut till havs blir störningar för människor bosatta i kustremsan mindre påtagliga än om verken placeras på grunda, landnära bottnar. De flytande fundamenten bedöms även ha en lägre påverkan på exempelvis bottenfauna och marina däggdjur. Vätgasproduktionen planeras antingen decentraliserat vid vindkraftsfundamenten eller centraliserat till separata plattformar.
Projektet drivs gemensamt av Vattenfall och Zephyr i det samägda bolaget KonTiki Vind AB, där Vattenfall är majoritetsägare.
Karta och visualiseringar
Se karta och visualiseringar för projektet Vidar.
Vad händer i projekt Vidar just nu?
Ansökan om tillstånd för byggnation och drift av energiparken i enlighet med lagen om Sveriges ekonomiska zon samt nedläggning av internkabelnät enligt lagen om kontinentalsockeln har skickats in till Sveriges regering i juni 2024. Ansökan om Natura 2000-tillstånd har skickats in till Länsstyrelsen i Västra Götaland i juni 2024.
Fortsatta undersökningar genomförs i området, bland annat för att kartlägga förhållanden inför kommande detaljprojektering. Projektet undersöker möjliga korridorer för överföring av energi, el eller vätgas, till fastlandet.
Uppnådda milstolpar
- Val av lokalisering inför etablering av vindkraftspark genomförs 2020-2021.
- Avgränsningssamråd som innefattar energiparken med interna rör/kabelnät samt plattformar har genomförts.
- Havsbottenundersökningar genomförs under andra halvan av 2023.
- Ansökningar om tillstånd för uppförande och drift av energiparken enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon och ansökan om tillstånd för tillhörande nedläggning av internt kabel- eller rörledningsnät enligt lagen om kontinentalsockeln har skickats in till regeringen. Samtidigt har en ansökan om Natura 2000-tillstånd med anledning av att energiparken angränsar till Natura 2000-området Bratten skickats in till länsstyrelsen.
Video player requires marketing cookies.
To view this content please click here to allow marketing cookies.
Om marina bottenundersökningar
Hör mer om projekten och hur vi arbetar med marina bottenundersökningar, som är en viktig del inför framtagandet av en miljökonsekvensbeskrivning.
Läs mer
- Debattartikel: ”Ny havsbaserad vindkraft möjliggör fossilfritt flygande”
- Vattenfall och Preem ska undersöka storskalig utfasning av fossila bränslen med hjälp av havsbaserad vindkraft och vätgas
- Vattenfall och Preem går vidare med samarbetet kring fossilfri vätgas till biobränslen
- Vattenfall investerar i två havsbaserade vindkraftsprojekt utanför Göteborg
- Om Vidar på Zephyrs webbplats
- Frågor och svar om Vidar
Samordning och kompetens ger många fördelar
Vattenfalls målsättning är att på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt bygga en så effektiv vindkraftspark som möjligt. För att minimera effekterna i miljön görs många olika miljöstudier där vi tar hjälp av ledande expertis på respektive område. Som en världsledande utvecklare av havsbaserad vindkraft kan vi på Vattenfall dra nytta av vår långa erfarenhet och unika kompetens inom miljöområdet, vi hittar lösningar och gör anpassningar under byggnationstiden men även i drift.
Samarbete med lokalsamhället är viktigt för Vattenfall och anläggningen av en vindkraftspark skapar många arbetstillfällen. Under byggnation behövs lokala underleverantörer av bland annat konsulttjänster, utrustning, installationer och service.
Mer om vindkraft
Här hittar du fler faktabaserade informationskällor om vindkraft.
Kontaktperson
Relaterad information
Läs svaren på några av de vanligaste frågorna om vindkraftsparken Vidar.
Fotomontage ger en uppfattning om hur vindkraftsparken Vidar kan se ut från land.
Vindkraftsparken Poseidon har potential att producera cirka 5,5 TWh el.
Det havsbaserade vindprojektet Kattegatt Syd ligger cirka 25 kilometer utanför Falkenberg.
Kriegers flak ligger i södra Östersjön, cirka 30 kilometer söder om Trelleborg.