Stöd till lokal utveckling

Stöd till lokal utveckling (SLU) är Vattenfalls modell för att ge tillbaka till bygden omkring en vindkraftspark.

Det innebär en fast ersättning per vindkraftverk som årligen betalas ut från att parken är i drift. Syftet är att främja bygdens kultur, näringsliv, service och livsmiljö.

Utformningen av stödet sker utifrån varje projekts unika förutsättningar. Stöd ska gå till utveckling och främja det lokala närområdet runt vindkraftsparkerna och syftet är att främja bygdens kultur, näringsliv, service och livsmiljö. SLU ska följa framtagna stadgar, riktlinjer och policys. Tillsammans med bygden och näringslivet diskuterar vi hur gränsdragningsområdet och upplägget bör se ut i det aktuella projektet.

En ekonomisk förening startas upp för att hantera administration och förmedling av bygdepeng. Stödet är lika stort (per vindkraftverk, 250 meter högt) oavsett omfattningen av projektet och geografisk placering. Nivån på SLU är 14 000 kr/vindkraftverk/år. Gäller under vindkraftsparkernas livstid, cirka 25 år. Från Västerbotten finns goda exempel där även lån till småföretagare har möjliggjorts via så kallade ”Medvindslån” lån från Garantia som har förvaltat SLU-pengarna och breddat möjligheterna på orten för småföretag.

Vill du veta mer om stöd till lokal utveckling i samband med vindkraftprojekt – kontakta Lisen Garback på Vattenfall Vindkraft. 

Lisen Garback
Lisen Garback
Stakeholder manager

Exempel på projekt som har genomförts med hjälp av ”bygdepeng” från Vattenfalls vindkraftsprojekt:

  • Pengar för finansiering av bredbandsutbyggnad
  • Vägförbättrande åtgärder till gemensamma vägar och ytor
  • Snöröjning inklusive plogpinnar av byagemensamma ytor samt gemensamma vägar
  • Halkbekämpning, sandförvaring
  • Inköp av hjärtstartare på byalokaler
  • Reparationer av gemensamma byalokaler (renovering, tak, fönster, värmesystem, vattensystem etc)
  • Förbättring av gemensamma badplatser för allmänhet, grillstugor/vindskydd, rutschkanor, gungor, badhytter, broar etc. Har använts flitigt av både lokalbor och turister under sommaren 2023
  • Utrustning till gemensamma sammankomster i byalokaler
  • Skogsvårdande åtgärder, röjning, sjöar och allmänna ytor
  • Viltvårdande åtgärder (utfording, saltstenar etc.)
  • Utemöbler till gemensam byastuga
  • Bryggor till båtlänning

Inför byggnation

När ett vindkraftsprojekt närmar sig bygg- och driftsfas skapas möjligheter för lokala näringslivet att i god tid se möjligheter till att medverka vid byggnation.

Vattenfall ordnar möten på lokala orten i samverkan med kommunens näringslivskontor, leverantörsträffar, för att informera inför byggnationsfasen. Vi tillhandahåller också en databas där företag kan registrera sig och erbjuda sina tjänster. Vattenfall har en ambition att i så stor utsträckning som möjligt säkerställa att företag i närregionen får erbjuda sina tjänster.

Det behövs leverantörer för anläggning och byggnationsfasen. Och många olika företag i olika branscher behövs under byggperioden; gästnätter på hotell, pensionat, privata hus, mat, städföretag, frisörer och säkert många andra!

Vill du veta mer – kontakta Heléne Lindman på Vattenfall Vindkraft.

Heléne Lindman
Heléne Lindman
Projektkoordinator

Se även

Läs om Vattenfalls svenska vindprojekt på land.

Två Vattenfallmedarbetare som arbetar uppe i ett vindkraftverk i Stor-Rotliden

Här hittar du svaren på vanliga frågor om landbaserad vindkraft.

Vattenfall söker områden med goda vindlägen och så få motstående intressen som möjligt.