Så fungerar vindkraft

Hur fungerar och styrs vindkraftverken? Elen från vindkraft kopplas vanligtvis till elnätet men kan för industrins behov även lagras och distribueras via vätgas.

En fossilfri energikälla

Vindkraft är en förnybar energikälla då den utnyttjar den energi som kommer från luftens naturliga rörelser. För att rotorbladen på ett vindkraftverk ska börja snurra måste det blåsa minst tre till fyra sekundmeter. Rotorbladen driver en generator där rörelseenergin omvandlas till el. Innan elen kan matas ut på elnätet måste den passera en transformator som transformerar upp spänningen. Generatorn och annan känslig utrustning sitter skyddat i maskinhuset, nacellen, högst upp på vindkraftverkets torn.

Video player requires marketing cookies.
To view this content please click here to allow marketing cookies.

Vindturbiner i norra Sverige

Vindkraft är en förnybar energikälla då den utnyttjar den energi som kommer från luftens naturliga rörelser.

Vindkraftsproduktionen bäst under vinterhalvåret

På de höjder där vindkraftverkets rotorblad rör sig blåser det mest under årets kallare delar. Förhållandena för vindkraft är därför bäst under höst och vinter – det vill säga under den del av året då energibehovet är som störst.

När det är svag vind eller vindstilla står vindkraftverken i vänteläge. När det blåser tillräckligt mycket, ungefär tre till fyra sekundmeter, startar vindkraftverken automatiskt och matar in el på elnätet.

Vid goda vindar med en normal årsfördelning producerar våra vindkraftverk el under cirka 95 procent av årets timmar.

Lagom vind ger bäst effekt

Vid cirka 12–14 sekundmeter ger verken full effekt. Vid kraftig blåst då vindhastigheten överstiger ungefär 25 sekundmeter är de mekaniska lasterna så stora att vindkraftverken minskar effekten och till sist stannas för att inte orsaka onödigt slitage.

Vindkraftverken med fundament dimensioneras för att klara även kraftig storm och så kallade 50-årsstormar med vindhastigheter över 40 sekundmeter. Vindkraftverken stängs dock av vid ungefär 25 sekundmeter på grund av säkerhet.

Vanliga frågor och svar om vindkraft

Q:

Är vindkraft lönsamt?

A:

Att investera i ny elproduktion är mycket kostsamt, oavsett energikälla. De senaste åren har vindkraften genomgått en mycket snabb utveckling. Med tillräckligt bra vindläge är landbaserad vindkraft i stora delar av Europa nu den billigaste formen av ny elproduktion och kan byggas utan subventioner. Vindkraften är därför central för att göra en kostnadseffektiv omställning till ett fossilfritt Europa möjlig.

I Sverige har vi mycket goda förutsättningar för vindkraft med starka vindar och stora landytor.

Q:

Varför står vindkraftverken ibland stilla, trots att det blåser?

A:

Vattenfalls vindkraftverk producerar el cirka 95 procent av tiden, men det händer ibland att vindkraftverk står stilla. Det beror oftast på planerade serviceinsatser på vindkraftverket eller att vindkraftverket har tekniska fel och står stilla i väntan på servicetekniker. Att vindkraftverk står stilla kan också bero på att det inte finns plats för mer el på elnätet för tillfället. Då stängs verken av via vår driftcentral på begäran av elnätsägaren.

Q:

Säljer ni el utomlands som produceras i Sverige?

A:

Den el som produceras i Sverige säljs till och används i första hand av elkonsumenter i Sverige. I händelse av överskott på el kan elen också exporteras vidare till våra grannländer och ut i Europa. På samma sätt importerar Sverige el om det skulle uppstå ett underskott i landet.

El från vindkraft gör stor klimatnytta oavsett var den produceras. När den exporteras ut i Europa tränger den undan kolkraft som är en av de vanligaste energikällorna på kontinenten.

Behovet av el kommer att öka markant under de närmaste åren på grund av den elektrifiering av bland annat fordon och industrier som sker just nu. Utbyggnad kommer att ske av flera kraftslag. I Sverige har vi bland de bästa förutsättningarna i världen för vindkraft, samtidigt som hela Europa har ett stort behov av förnybar el.

Q:

Genererar vindkraftverk utsläpp av mikroplaster?

A:

Den norska branschorganisationen NORWEA har granskat och analyserat påståendet att vindkraftverkens rotorblad genererar stora mängder mikroplaster per år. Granskningen visar att bladens viktförlust främst utgörs av färg och uppgår till 2,25 kg per vindkraftverk under 15 år, vilket innebär 0,15 kg per vindkraftverk och år.

Q:

Måste vindkraftverken vara så stora?

A:

Ja, om de ska producera el med låg kostnad, pressa elpriset, möjliggöra klimatomställningen och stärka konkurrenskraften för svensk industri.

Vindkraften har utvecklats, och fortsätter att utvecklas, snabbt. Vindkraftstornen har blivit högre så att en starkare och jämnare vind kan utnyttjas. Bladen har blivit längre och svepytan större. Turbineffekten har gått upp och livslängden har ökat.

Vindkraftverken som byggs idag har 25% lägre produktionskostnad och producerar mer än tre gånger så mycket el än de vindkraftverk med totalhöjd 150 meter som byggdes kring år 2015.

Etablering av nya vindkraftsparker

Vattenfall söker områden med goda vindlägen och goda vindförhållanden. 

Blakliden Fäbodbergets vindkraftspark.

Läs mer om vindkraft

Vindkraft är en energikälla som berör, därför finns både åsikter och fakta att läsa i ämnet. Här finns några tillförlitliga faktabaserade informationskällor om vindkraft:

Se även

Vindkraftverk med sommarblommor i förgrunden.

Vindkraft är en av de mest miljövänliga energikällor som finns.

Vattenfall söker områden med goda vindlägen och så få motstående intressen som möjligt.

Ett barn och en hund jagar en boll framför vindkraftverk

Vi letar nya platser för nästa vindkraftsprojekt.