Så går det till
Vattenfall söker områden med goda vindlägen och goda vindförhållanden i områden som är utpekade för vindbruk av Energimyndigheten eller kommunen.
Att investera i ny elproduktion är mycket kostsamt, oavsett energikälla. De senaste åren har vindkraften genomgått en mycket snabb utveckling. Med tillräckligt bra vindläge är landbaserad vindkraft i stora delar av Europa nu den billigaste formen av ny elproduktion och kan byggas utan subventioner. Vindkraften är därför central för att göra en kostnadseffektiv omställning till ett fossilfritt Europa möjlig.
Ett modernt vindkraftverk som är i drift idag kan årligen producera el till cirka 4 000 hushåll. Generellt kan man säga att ett vindkraftverk producerar cirka 80 gånger mer energi än vad som förbrukas vid tillverkning, uppförande, underhåll och rivning. Detta innebär att ett vindkraftverk har under de första sex månaderna producerat motsvarande mängd energi som förbrukas under dess livscykel. Därefter kan vindkraftverket fortsätta producera utsläppsfri el under sin cirka 25 år långa livstid.
Framtidens vindkraftverk kommer att vara ännu effektivare då vi ser en snabb teknikutveckling.
Så väljer Vattenfall ut områden för nya vindkraftsparker
Energimyndigheten har, på uppdrag av regeringen, pekat ut riksintressen för vindbruk, och många av Sveriges kommuner har en vindbruksplan som fungerar vägledande för vindkraftsetableringar. Vattenfall söker områden med goda vindlägen och så få motstående intressen som möjligt. Men den viktigaste förutsättningen för vindkraft är att vindförhållandena är goda. Det ska blåsa starkt och med jämn hastighet.
I våra förstudier försäkrar vi oss också om att områdena har goda förutsättningar för att uppfylla andra viktiga kriterier som berör elnätanslutning, närboende, infrastruktur samt natur- och kulturmiljö. Vindkraft bidrar till stor klimatnytta oavsett var i landet den byggs.
Så informerar vi om våra projekt
På Vattenfall ser vi kommunikationen och dialogen med alla intressenter som mycket viktig för att kunna förverkliga våra vindkraftsprojekt. Vi arbetar aktivt med att skapa dialog och mötesplatser för att få in synpunkter och lokal kunskap om området där vi verkar. Till exempel arrangerar vi informationsmöten, utställningar av informationsmaterial och studiebesök vid befintliga vindkraftsparker, utöver de formella samrådsmöten som ingår i tillståndsprocessen. Vi deltar dessutom gärna i föreningsmöten och liknande arrangemang på orten. Vi anpassar ofta våra projekt utifrån den information och de synpunkter vi får.
Etablering av landbaserad vindkraft
Lär dig mer om hur tillståndsprocessen för landbaserad vindkraft fungerar.
Etablering av havsbaserad vindkraft
Lär dig mer om hur tillståndsprocessen för havsbaserad vindkraft fungerar.
Se även
När man utvinner energi från vinden får man vindkraft.
Vindkraft är en av de mest miljövänliga energikällor som finns.
Vi letar nya platser för nästa vindkraftsprojekt.