Ordlista
Här förklarar vi några ord och begrepp som är vanligt förekommande vid en vindkraftsetablering.
Ansökansområde
Ett område som omfattas av ansökan om tillstånd för en vindkraftspark där vindkraftverk och infrastruktur, såsom elkablar, internt vägnät, uppställningsytor med mera avses placeras.
Effekt
Den mängd elenergi som ett visst föremål förbrukar eller producerar i varje ögonblick. Effekt mäts i watt (W).
Effektbrist
Effektbrist är när efterfrågan på el vid en viss tidpunkt är större än vad utbudet är.
Elcertifikat
Ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el.
Elnätskoncession
Tillstånd för att bedriva elnätsverksamhet. Ansökan om elnätskoncession görs hos Energimarknadsinspektionen.
Energi
Energi är den el som produceras av till exempel vindkraftverk, och som vi sedan använder när den levereras till oss genom elnätet. Elenergi mäts oftast i kilowattimmar (kWh).
Faktiskt skuggtid
Den faktiska tiden som en specifik plats nås av rörlig skugga.
Fotomontage
Fotografi taget på platser i anslutning till projektområdet, där vindkraftverk datoranimerats in för att ge exempel på hur vindkraftsparken kan komma att se ut.
Fundament
Grund/bas på vilken vindkraftverket byggs. Består ofta av betong och kan även vara förankrat i berg.
Hinderbelysning/hindermarkering
Hindermarkering används för att varna och förhindra att luftfarkoster flyger in i till exempel byggnader, master och vindkraftverk. Vindkraftverk markeras med belysning. Se specifikation i avsnittet om hinderbelysning.
Installerad effekt
Om ett vindkraftverk har en installerad effekt på 7 megawatt (MW) betyder det att verket kan producera 7 megawatt som mest.
Kapacitetsbrist
Uppstår när elnäten inte har kapacitet att ansluta och leverera el i den utsträckning som efterfrågas. Det snabbt ökande behovet av el tillsammans med allt längre ledtider för tillstånd att bygga elnät gör att elnäten redan idag, inom vissa områden, är hårt ansträngda och nyanslutningar till elnäten tar längre tid.
Kilowattimme, kWh
Mått som används för att mäta hur mycket el som används. Om du har på infravärmen på balkongen under 4 timmar med effekten 1000 W förbrukar du 4 kWh. Ett snurrat varv på ett vindkraftverk ger cirka 2,8 kWh, vilket kan förse en elbil med energi som räcker i cirka 1,5 mil.
Layout
Skiss av var, inom ett specifikt område, vindkraftverken planeras att stå och vägar dras.
Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)
Ett dokument som måste vara en del av tillståndsansökan för en vindkraftspark. MKB beskriver vilka effekter vindkraftsparken kan få för människors hälsa och miljö.
Miljöprövningsdelegation (MPD)
En självständig del av länsstyrelsen. MPD fattar bland annat beslut om tillstånd till miljöfarlig verksamhet och ändring av tillstånd eller villkor.
Nacell
Maskinhuset längst upp på tornet på vindkraftverket.
Navhöjd
Vindkraftverkets höjd från marken till nacell (maskinhus).
Elnätskoncession
Tillstånd för att få bedriva elnätsverksamhet. Ansökan om elnätskoncession görs hos Energimarknadsinspektionen.
Samråd
Enligt miljöbalken obligatorisk och lagstadgad del av projekteringsarbetet som går ut på att samla in tidig kunskap och information om eventuella hinder eller problem som det planerade projektet kan komma att stöta på. Inkomna synpunkter sammanställs sedan i en samrådsredogörelse.
Stoppområde
Ett begrepp som Vattenfall använder vid ansökan om tillstånd för vindkraftsparker. Det är områden som markerats på karta där inga åtgärder kommer att vidtas med hänsyn till exempelvis natur- eller kulturvärden.
Rotorblad
Vingarna på vindkraftverket.
Tillstyrkan
Generellt använt för kommunens godkännande av tillståndsansökan.
Totalhöjd
Vindkraftverkets höjd från marken till översta vingspetsen när vingen pekar rakt uppåt.
Turbin
Vindkraftverk.
Vindbruksplan
Vindbruksplan är ett tematiskt tillägg till en kommuns översiktsplan. Vindbruksplaner upprättas med avsikt att underlätta styrningen av etableringar av vindkraftverk till de mest lämpliga platserna.
Översiktsplan
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Se även
Läs om Vattenfalls svenska vindprojekt på land och till havs.
När man utvinner energi från vinden får man vindkraft.
Vindkraft är en av de mest miljövänliga energikällor som finns.